Begravning

Hur gör man

Det kan, av olika anledningar, vara svårt att veta vad man ska göra när någon har dött.

Sker dödsfallet på ett boende eller på sjukhus så hjälper sjukvårdspersonalen till med det praktiska kring konstaterandet av dödsfallet och dödsbeviset. Om dödsfallet har skett i hemmet så är det enklast att ringa Sjukvårdsupplysningen på telefon 1177. Sjukvårdsupplysningen kontaktar då en läkare som i sin tur kommer till bostaden och konstaterar dödsfallet och skickar in dödsbevis till Skatteverket.

Därefter kan ni kontakta begravningsbyrån, för att komma överens om när hämtning av den avlidne ska ske.
Vi hänvisar till Skellefteå Begravningsbyrå, 0910-10052, där får ni all hjälp ni behöver.



Inför besöket

Här följer några punkter som kan vara bra att fundera över inför samtalet med begravningsbyrån.
Finns inte orken innan besöket så hjälper byrån er genom hela processen.

Gå på begravning

Som nära anhörig eller vän hör du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen. Som regel bör du försöka gå på en begravning, även när du är avlägsen släkting, arbetskamrat, granne eller vårdare till den avlidne. Det betyder ofta mycket för familjen att du kommer. I de fall då begravningen sker i kretsen av de närmaste är det familjen som avgör vilka som får komma.

Det är vanligt att gästerna tar med en handblomma, oftast en ros, att lägga på eller vid kistan/urnan under avskedet. Handblommor, buketter, kransar eller andra sorgblommor kan du beställa hos oss.

Vill du skänka en minnesgåva till någon fond, som familjen valt, eller någon du själv vill stödja, vänd dig direkt till fonden. De flesta har funktioner via hemsidan så att du själv kan administrera din gåva. Har du inte tillgång till dator, ring fonden.

webbdesign av evelina östlund | louiseevelina